Limitele suportabilitatii

Cat rezista un om? Cateva minute fara aer, cateva zile fara apa si cateva saptamani fara hrana. Dar la stres cat rezista? Cata suferinta poate duce un om? Aici raspunsul e ceva mai complicat. Unii oameni cedeaza imediat, altii reusesc sa traiasca zeci de ani cu dificultati. Nietzsche spunea ca „ce nu il distruge il face mai puternic” dar sa nu uitam ca pana la urma si-a cam subrezit sanatatea asa ca merita sa ne intrebam daca chiar avea dreptate.

Cand vorbim de suferinta sufleteasca nu prea exista repere obiective. Exista niste clasificari cu cele mai importante situatii de stress ce pot afecta viata unui  om dar  sunt confirmate doar statistic si mai putin cazuistic. Acestea iau in considerare niste valori medii ale intensitatii si duratei disconfortului resimtit.  E foarte posibil ca la majoritatea oamenilor pierderea serviciului sa fie mai stresanta decat un accident usor dar exista si exceptii. De ce exista astfel de diferente? Pentru ca suferinta este o traire subiectiva si depinde in ce masura este investit elementul care este afectat. Daca nu ne pasa de ceva ne doare mai putin ca i se intampla ceva.

De ce nu rezista toti oamenii la fel? Pentru ca nu le abordeaza toti la fel. Unii deja au experienta cu alte probleme asemanatoare si stiu cum sa faca pentru a-si reduce disconfortul. Incearca sa se detaseze de problema, incearca sa o priveasca din alt punct de vedere, se implica in alte activitati, povestesc si altora lucrurile care ii framanta, cer ajutorul celor din jur. La polul opus sunt persoanele care se lupta non-stop de unii singuri pana la final; ori e gata problema ori sunt ei gata.

Cum se dobandeste experienta? Cu noroc, cu ajutor si cu mult munca. De ce cu noroc? Pentru ca trebuie sa avem noroc sa nu dea peste noi o problema atat de mare incat sa ne invalideze pentru mult timp sau toata viata. Exista un anumit ecart intre resursele proprii si dificultatea problemei pe care oamenii il pot acoperi. Daca dificultatea problemei e cu mult mai mare decat resursele disponibile ale unei persoane atunci ea nu poate gasi o solutie in fata respectivei greutati. Daca omul are noroc viata ii va pune doar probleme care pot fi compensate de potentialul resurselor sale. De ce cu ajutor? Pentru ca uneori ceilalti pot sa ne dea solutii pe care doar cu greu le-am gasi de unii singuri. Daca nu e nici un sprijin la indemana atunci poate avem noroc sa avem suficient timp la dispozitie sa le putem rezolva singuri.

Cum cedeaza oamenii? Uneori brusc alteori treptat. Indiferent cum se intampla efectul este acelasi, omul isi schimba felul de a fi. Uneori devin excesiv de preocupati de anumite teme, alteori devin tematori sau tristi, alteori se refugiaza intr-o lume imaginara care se intalneste doar tangential cu realitatea celorlalti.

Creste rezistenta cu varsta? De obicei asa se intampla. Dar e bine de mentionat ca aceasta nu se intampla la toti oamenii si ca e posibil ca dupa o anumita varsta aceasta abilitate de a rezista greutatilor sa se diminueze.

Sunt multe aspecte care influenteaza capacitatea cuiva de a face fata unor probleme de viata. In mod curent avem tendinta sa privim mai critic oamenii care nu pot face fata acelorasi probleme cu care se confrunta majoritatea. O privire analitica nu strica dar in ceea ce priveste critica un pic de cumpatare e binevenita. Inainte de a critica am face un serviciu tuturor si chiar si noua insine daca am incerca sa intelegem care e cauza pentru care cineva cedeaza in fata unei probleme. Nu e vorba intotdeauna de rea-vointa sau neatentie, e posibil ca persoana deja sa fie fragilizata de probleme anterioare iar esecul la care am asistat sa fie paiul care face diferenta intre greu si prea greu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: