Subiectivitatea conflictului

Nu e un lucru neobisnuit sa vedem oamenii in situatii de conflict. Conflictele isi pot avea sursa in cateva arii: a resurselor, a valorilor, a controlului.

De multe ori se mentioneaza ca resursele insuficiente sunt sursa conflictelor. Dar nu numai lipsa resurselor e o problema, la fel de spinoasa este si distributia resurselor. Se poate intampla ca resurse sa fie suficiente dar prea multi oameni sa le doreasca cu ardoare in acelasi timp. Folosind un jargon modern putem spune ca in aceasta situatie e o problema  de organizare/logistica sau de comunicare.  Ce apare ca fiind relevant este ca nu doar lipsa fizica a resurselor poate duce la conflict ci si perceptia ca resursele sunt insuficiente.

In plus, aceasta insuficienta (obiectiva sau subiectiva) rezulta din raportul a trei variabile: totalul cunoscut al resurselor, estimarea consumului propriu si estimarea consumului celorlalti. Fiecare din aceste variabile poate fi contaminata de subiectivismul factorului uman: poate mai sunt resurse dar din varii motive nu le luam in calcul, avem retineri sa ne diminuam consumul propriu, avem impresia ca ceilalti consuma mai mult decat noi sau decat li se cuvine. Din aceste motive destule conflictele asa-zis economice se pot declansa  cu mult timp inainte ca resursele sa fie cu adevarat insuficiente.

Conflictele cauzate de valori rezulta din ciocnirea unor ideologii care dau definitii diferite  binelui si raului. Cu cat ideologiile sunt mai putin compatibile cu atat conflictul e mai puternic. Am putea fi inclinati sa credem ca acest fel de conflict ar fi inventie a secolului XX dar am gresi; ele exista de mii de ani, de cand oamenii au realizat ca nu cred toti in aceleasi lucruri. Daca cumva o populatie venera tocmai ceea ce era dispretuit intr-o alta populatie conflictul era doar o problema de proximitate si de timp. Cu cat erau mai apropiate fizic una de cealalta cu atat era mai rapida declansarea ostilitatilor.

De la ce pornesc conflictele ideologice? De la idei. De la felul in care prin idei sunt interpretate (ce sunt/ ce rol au) diverse elemente concrete cum ar fi, pamantul, soarele, apa, omul, etc. Aceste elemente au fost interpretate diferit iar interpretarile pot aparea ca fiind incompatibile. Ceea ce pare ca fiind normal pentru unii poate fi inacceptabil pentru ceilalti astfel ca si definirea „normalului” e tot o sursa de discordii.

Conflictele cauzate de nevoia de control apar in situatia in care anumite forte doresc sa se controleze reciproc sau cand mai multe forte doresc sa controleze simultan o terta parte. Nevoia de control poate avea cauze subiective (razbunare, egocentrism, patologia unor lideri, etc.) dar pot sa aiba si cauze economice sau ideologice.

Rareori conflictul are in vedere doar aspecte economice, ideologice sau nevoia de control. Ele apar in mod normal ca un conglomerat din care e mai greu de decelat care dintre parti s-a manifestat prima oara ori care e mai importanta. Desi aceste raspunsuri pot fi gasite, ele sunt mai putin relevante.  Facand o astfel de analiza, mult mai pregnant iese in evidenta ca exista foarte putina obiectivitate in declansarea si desfasurarea conflictelor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: